Obrezovanje sadja

Osnovni cilj obrezovanja je kakovostna letina sadja in ustvarjanje pravilnega razmerja med vegetativnimi in plodonosnimi vejami s poganjki. S tem vzpostavljamo ravnotežje med rastjo in rodnostjo. 

Najpogostejši tehniki obrezovanja sta redčenje in skrajševanje. Z redčenjem odstranjujemo odvečne veje in povečujemo rodnost, medtem ko s skrajševanjem vzdržujemo velikost sadnega drevja.

Med zimskim obrezovanjem mladih sadnih dreves odstranjujemo enoletne poganjke na vrhu glavnih vej. Poganjke razredčimo in odstranimo debelejše veje, ki rastejo v nezaželeno smer.

Za vsako vrsto sadnega drevja obstaja poseben način obrezovanja, ki je odvisen od položaja in mesta rodnih poganjkov. Obrezovanje lahko opravlja samo izkušena oseba, kljub splošnemu ljudskemu prepričanju, da je bolje slabo obrezati, kot sploh ne obrezati.

Pravilno napravljen rez je vedno poševno pod kotom glede na poganjek in se mora nahajati 1 cm nad poganjkom. Nikoli ne režite tako, da režete poševno proti poganjku. Pri rezanju debelejših vej (širših od 1 cm) morate odrezane veje premazati z voskom za cepljenje, da zaprete odprtino in preprečite vdor mikroorganizmov in insektov. 

Po koncu obrezovanja morate odrezane veje odstraniti iz sadovnjaka. Priporočamo, da jih zakurite na varnem mestu.

Sadno drevje se obrezuje jeseni (od začetka mirovanja vegetacije), pozimi in do začetka pomladi, dokler je vegetacija v mirovanju. Poletno ali korektivno obrezovanje se opravlja na začetku poletja, ko odrežete odvečne veje in omogočite večji prodor svetlobe, boljše prezračevanje krošnje in nastanek lepega in zdravega sadja.

Delite objavo:
public.blogSidebar
Top